keskiviikkona, elokuuta 22, 2012

Klassikko kestää ajan hammasta - Minolta 50mm f2.8 macro

Minolta 50mm f2.8 macro


Yksi suosikkiobjektiiveistani on Minoltan 50-millinen f2.8 macro, jonka olen hankkinut käytettynä joskus 90-luvulla. Jo silloin se näytti siltä että sitä on todella käytetty eikä pidetty ainoastaan vitriinissä. Ulkoasustaan huolimatta linssillä sai toistuvasti hyviä kuvia, joten en ole siitä raaskinut koskaan luopua.

Jotain kertoo sekin, että samaa objektiivia on valmistettu jo vaikka kuinka kauan, Sonyn nykymalliston 50mm f2.8 macro on edelleen käytännössä sama objektiivi kuin oma kakkulani, joka on valmistettu joskus 80-luvun loppupuolella.

Objektiivin aukkoväli on 2.8 - 32 ja himmentimessä on seitsemän lamellia. Se tarkentuu 20 senttiin jolloin suurennussuhde on 1:1. Objektiivin fyysinen pituus kasvaa lähelle tarkennettaessa joka kannattaa huomioida ennenkuin tarkentaa oman objektiivinsa päin kiveä! Tämä pidentyvä rakenne lienee myös ainakin tämän vuosimallin heikoin lenkki, oma objektiivini tuntuu hiukan hankaavan vastaan oikein lähelle tarkennettaessa - en ole silti koskaan huomannut että se vaikuttaisi mitenkään kuviin. Filtterikierre on 55mm ja etummainen elementti on erittäin syvällä objektiivin sisällä siten että siinä on ikäänkuin sisäänrakennettu vastavalosuoja - kätevää. Automaattitarkennus tapahtuu perinteisesti rungon moottorilla eikä ole sieltä nopeimmasta päästä kuten makrolinsseillä on tapana. Mitään mainittavia vääristymiä ei kuvissa ole, sekin makroille tyypillistä.

Parasta objektiivissa on kuitenkin sen piirto. Resoluutio on mahtava ja pientenkin yksityiskohtien kontrasti hyvä - jo täydellä aukolla kuvatessa. Pienellä himmentämisellä kuva paranee vielä hieman ja terävimmillään se tuntuisi olevan aukon f8 paikkeilla. Rajat eivät ole tulleet vastaan 24MP täyskennoisella eikä myöskään 16MP APS-C-kennoisella rungolla. Jo 6MP digirungolla aikanaan tämä objektiivi piirsi hienoja kuvia.

Nokkosperhonen
Sony a57, Minolta 50mm 2.8 macro
Etenkin nyt digiaikakaudella perustotuus siitä että hyvä lasi on aina arvokasta pitää paikkansa. Oma 50-milliseni on ollut itselläni jo kahdessa filmi- ja neljässä digirungossa ja on tuottanut aina vaan skarppeja kuvia. Ja alunperin olen ostanut lasin käytettynä! Kallishan se silti oli, muistaakseni noin tuhat markkaa. Jos päättäisin myydä objektiivini jota olen siis käyttänyt jo kolmella vuosikymmellä jäisin varmaankin voitolle - aika harva tekninen vempain säilyttää arvonsa yhtä hyvin. Väliin mahtuu jopa aikoja jolloin näytti siltä että kukaan ei enää tule valmistamaan kameroita joihin objektiivi sopisi.

Nykyään Sonyn valikoimasta löytyy vaihtoehdoksi esimerkiksi 30mm f2.8 makro-objektiivi kroppikennoisille kameroille joka on saanut paljon kehuja vaikka onkin edullinen mutta täydelle kennolle tällainen käytetty minoltan makro on edelleen erinomainen löytö. Uutena Sonyn 50mm f2.8 macro pyörii jossain viidensadan euron hinnoissa - uudessa versiossa erona tähän vanhaan on focus hold-nappula ja full/limit -tarkennusalueen valintakytkin.

Toki kannattaa muistaa että objektiivit ovat yksilöitä ja oma kappaleeni on varmasti sieltä paremmasta päästä. Joka tapauksessa mielestäni harrastajan kannattaa mieluummin sijoittaa vähät rahansa muutamaan hyvään objektiiviin, kamerarunkoja kun tulee ja menee. Käytettyjen kyttääminen on selvää säästöä molemmissa, varsinkin digirungot menettävät arvonsa käytettyjen markkinoilla nopeasti muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Käytetty objektiivi sen sijaan voi helposti säilyttää arvonsa vuosikausia. Myös käyttöarvonsa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti