tiistaina, kesäkuuta 12, 2012

Harjoitteluprojektia

Harmaalokki
Sony a850, 210mm, f5.6, ISO 640

Ajatuksena oli keksiä valokuvausprojekti kesäksi. Kun satuin lukemaan The Online Photographerin blogipostauksen tulostamisen opettelemisesta samoihin aikoihin, ensimmäinen puoli päätöksestä oli tehty. Ideana pähkinänkuoressa on siis tulostaa yksi valokuva päivässä ja oppia projektin kuluessa tekemään yhä parempia tulosteita omista valokuvistaan. Itse olen muutenkin ollut aina sitä mieltä että vasta paperilla oleva valokuva on oikeastaan valmis kuva joten oli luonnollista valita tulostamisen opettelu teemaksi. Mutta mitäpä sitä sitten tulostelisi?

Olen aiemminkin linkittänyt samaisen herra Johnstonin vanhan artikkelin projektista, jossa on hiukan samanlainen perusajatus kuin edellämainitussa harjoituksessa. Siinä ajatuksena on pyhittää kerran viikossa aikaa ja yksi rullallinen filmiä valokuvaamiselle ja tehdä joka viikon rullalliselta yksi ja vain yksi iso printti jota tarkastelemalla sitten ehkä oppii jotain omasta valokuvaamisestaan.

Molemmissa harjoituksissa on periaatteena se, että tekemällä oppii ja mitä enemmän käyttää aikaa, miettii ja kiinnittää huomiota tekemiseensä, sitä enemmän siitä saa irti. Toistuva prosessi helpottaa tuomalla järjestystä tekemiseen ja auttaa sen "tyhjän sivun" syndrooman ylitse. Yksinkertaisemmin sanottuna siis harjoittelu tekee mestarin.

No, muodostin itselleni harjoitteluprosessin kesäksi soveltaen hiukan edellä mainittuja harjoituksia. Prosessi on rakennettu ihan pelkästään oman henkilökohtaisen aikatauluni ehdoilla, ja se menee seuraavasti:

Viikonloppuisin pyrin pyhittämään ainakin muutaman tunnin lintujen kuvaamiselle. Kirjoittelinkin eläintarhazoomeista edellisessä jutussani, ja aion siis ottaa molemmat mainitut putket kesän aikana kovempaan käyttöön kesämökin lähitienoon lintujen kuvaamisessa. Paitsi että saan täten joka viikko uutta raakamateriaalia tulostamisen harjoitteluun, on lintujen tarkkailu lähiluonnossa ihan sellaisenaankin mukavaa puuhaa. Erityisesti olen ajatellut keskittyä mökkisaaren lokkipopulaation elämänmenon dokumentoimiseen - kuvauskohteet ovat helposti saavutettavissa vaikkeivät mitään citylokkeja olekaan, ilmeikkäitä ja lisäksi teknisesti haastavia (siis hohtavan valkoisia).

Kalalokki
Sony a850, 300mm, f7.1 ISO 640


Arki-iltoina sitten pyrin tekemään neljä printtiä edellisen viikonlopun kuvasadosta valikoiduista kuvista kuten TOPin harjoituksessakin. Paperiksi valitsin edullisen Epsonin Archival Matte -paperin A4-koossa ja tulosteet teen Epsonin R3000:lla. Todennäköisesti tulen sitten vielä aika ajoin valitsemaan näistä harjoitusprinteistä jonkun kuvan josta yritän sitten tehdä vielä paremman A3-kokoisen tulosteen. Voisihan näillä lokkikuvilla esimerkiksi sisustaa ulkohuussia?

Kalalokki
Sony a850, 200mm, f5.6, ISO 640

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti