keskiviikkona, tammikuuta 11, 2012

Bibble 5 ja AfterShot Pro

Ensilumi
Sony a850, 24mm, f8, ISO 400

Meille Linuxia käyttäville valokuvaharrastajille on ollut niukka valikoima RAW-kelpoisia kuvankäsittelyohjelmia, joista Bibble 5 on ollut ehdoton suosikkini. Ikävä uutinen olikin, että Corel on ostanut Bibble Labsin ja 5.2.3 jää ohjelmiston viimeiseksi versioksi. Tätä en ehtinyt harmitella kuin pari päivää, kun sitten Corel julkaisi AfterShot Pro -ohjelmansa, joka jatkaa siitä mihin Bibble 5 jäi. Ja mikä parasta, Corel lupaa (ainakin vielä) jatkaa Linux-alustan tukea myös uudella ohjelmistolla.

Latasin AfterShot Pro:n kokeiluversion eilen ja ensimmäiset havaintoni eivät ole kovin innostavia:

  • Bibblen .xmp -tiedostojen perusteella kuvista tulee aivan eri näköisiä, värit ja kontrastit ovat käyttökelvottomia. Jos siis haluan tehdä vanhoista RAW-kuvistani uusia jpg-tiedostoja, joudun tekemään koko prosessoinnin alusta alkaen uudestaan. Tai sitten käytän niihin edelleen Bibble 5.2.3:sta ainakin niin kauan kun se pysyy kondiksessa. Helppo valinta.
  • Ainakin Sony a850:n raakakuvista tulee uudella AfterShot Pro:lla huonomman näköisiä, mutta tämä saattaa toki johtua siitä, että asioita pitäisi tehdä eri tavalla - jatkan tutkimuksia tähän liittyen. Ainakin rakeisissa varjoissa syntyy kummallisia magentan värisiä artefakteja kuviin, jollaisia Bibblellä kehitettäessä ei synny. Jos kyseessä on bugi, toivotaan että se korjataan pian. Jos vika taas on käyttäjässä, toivotaan että opin paremman työnkulun uudella ohjelmalla.
AfterShot Pro:n käyttöliittymä on melkein Bibblen kopio, jonka takia olisikin kiva jatkaa AfterShotin parissa eikä opetella taas uutta softaa ihan alusta pitäen.

1 kommentti :

  1. Morjens Jari,

    Itekin olen Bibble5 käyttäjä linukalla. Trialin otin ASP:stä ja Nikon D7000 kuvat ovat suht samannäköiset. En tosin ole pikselipiipannut varjoja tms vielä vaan roiskinut muutaman kuvan testimielessä.

    Näköjään tällä hetkellä bibble osaa lukea ASPn puolella editoitujen kuvien .xmp tiedostoja, joten ASP puolella tehdyt säädöt näkyvät bibblen puolella.

    Sen verran ainakin huomasin, että väriprofiilin kanssa ei tarvitse enää olla tarkkana kun ASP käyttää vissiin defaulttina sRGB:tä kun Bibble käytti PPRGBtä. Ihan yhteensopivuusongelmien välttämisesksi olen pitäytynyt SRGBssä myös Bibblen kanssa.

    Sen verran närästystä tästä migraatiosta on, että sain bibbleltä viestin että saan päivittää ilmaiseksi Corelin puolelle, mutta ainoa tapa hoitaa päivitys on soittaa Corelin Euroopan tukeen! ja voit kuvitella että suomalaisten nimien, katuosoitteen ja bibblen lisenssikoodin sanelu puhelimitse on ihan helvetin sujuvaa. Noh, katsotaan mitä sieltä tulee. >:(

    VastaaPoista