sunnuntaina, syyskuuta 19, 2010

LVF-1 - Sähköinen etsin GF1:een

Niin hyvä kamera kuin Panasonic GF1 onkin, olin kaipaillut oikeaa etsintä siihen, takanäytöltä kuvaaminen ei oikein tuntunut luontevalta. Minulla olikin mahdollisuus kokeilla sekä Panasonicin LVF1 -sähköistä etsintä että Olympuksen 17mm pannukakulle tarkoitettua optista etsintä kameran päällä.


Panasonic LVF1 sähköinen etsin

Vaihtoehto: Olympus VF-1 optinen etsin

Olin lukenut harrastajapalstoilta että tuon Olympuksen etsimen rajausviivat vastaavat itseasiassa varsin hyvin Panasonicin 20mm pannukakun kuvakulmaa. Tämä osoittautui myös todeksi - viivat olivat suurinpiirtein kohdillaan 4:3 kuvasuhteella kun vertasin takanäytön näkymää etsimen rajaukseen. Varmasti ainakin ihan tarpeeksi tarkasti katu- ja muuhun tilannekuvaukseen jossa ei rajata ihan millintarkasti vaan tarkoitus on vain saada nopeasti kuva rajattua ennenkuin tilanne menee ohi. Optisen etsimen kuva on kirkas ja sen läpi katselee mielellään. Minulla oli kuitenkin mielessä kaksi ongelmaa jotka vaativat ratkaisua: halusin etsimen GF1:een koska takanäytöltä kuvaaminen ei tunnu oikealta ja johtaa usein kameran pitämiseen omituisissa, vähemmän tukevissa asennoissa mutta lisäksi käytän Minoltan 50mm käsitarkenteista objektiivia sovittimella GF1:ssä ja sen tarkentamiseen halusin myös apuvälinettä.

Olympuksen VF-1 olisi hyvä valinta 20mm pannukakulla kuvaamiseen, mutta muilla polttoväleillä kuvaamiseen siitä ei ole mitään apua. Lisäksi VF-1:stä ei ole mitään hyötyä tarkentamisen kanssa, etsin kun on täysin erillinen eikä sisällä mitään elektroniikkaa.

Panasonic LVF-1

Panasonicin LVF1 on siis sähköinen etsin jonka voi hankkia irrallisena lisäosana GF1:een. Siinä on pystysuunnassa 90 astetta kallistettava 202.000 pikselin näyttö, diopterikorjaus sekä nappi jolla voi valita haluaako kuvan takanäytölle vai etsimeen. Painoa vekottimella on vain parikymmentä grammaa, mutta kameran päälle salamakentään kiinnittyvänä se tekee kameran profiilista kyllä paljon korkeamman ja samalla vähemmän taskuun sopivan. Etsimen mukana paketissa tulee kotelo jossa etsin säilyy mukavasti silloin kun se ei ole käytössä. Kotelon saa myös näppärästi kiinni kamerahihnaan jos niin haluaa.

Tuo pikselimäärä on ensialkuun pettymys, etsimen kuva on kyllä kirkas mutta siinä on heikko resoluutio ja selvää värivirhettä sinisen suuntaan. Eikä kuva ole kovin suuri - vertailukelpoinen suurennos on 0.52x kroppikertoimen huomioiden.

LVF-1 kiinnitettynä GF1:n salamakenkään

LVF-etsimen näytölle saa käytännössä kaikki samat tiedot näkymään kuin takanäytöllekin, joten etsin on monikäyttöisempi kuin erilliset optiset etsimet. Etsimen kuva siis muuttuu esimerkiksi zoomatessa ihan samoin kuin takanäytönkin kuva. Etsinkuva on myös automaattisesti valitun kuvasuhteen muotoinen ja muutkin säädöt välittyvät kuvaan aivan kuten takanäytöllekin.

Kuvaamisesta tulee heti luontevampaa etsintä käyttäessä verrattuna takanäytöltä kuvaamiseen. Samalla katoaa kiusaus tirkistellä juuri ottamiaan kuvia näytötä ja tulee keskityttyä enemmän kuvaamiseen. Vaikka resoluutio onkin varsin heikko, kuvan sommittelu ja rajaaminen onnistuu hienosti. Etsin siis täyttää sille asettamani ensisijaisen tavoitteen.

Etsimen kyljessä on nappi, jolla kuva vaihtuu takanäytölle tai etsimeen. Mielestäni olisi ollut parempi, jos etsimen kanssa yhtäaikaa voisi takanäytöllä pitää näkyvillä ainakin tiedot kameran asetuksista kuten ISO, aika ja aukko jne. Nyt nämä asiat joutuu joko tarkistamaan etsimeen kurkkaamalla tai siirtämällä kuvan napinpainalluksella hetkeksi takanäytölle.

Käsin tarkentamisesta vielä

Erityisen hyvä LVF on kuvatessa vanhoilla käsitarkenteisilla objektiiveilla kuten allaolevassa kuvassa olevalla Minolta 50mm/f1.7 ja Novoflex-sovite -yhdistelmällä.


Kuvausotteesta tulee tukevampi, jolloin tarkentaminen ja kuvaaminen on vakaampaa (kuvakulma tällä yhdistelmällä vastaa 100mm objektiivia kinokoossa). Tämä johtuu varmasti siitä, että ote on normaali ja kamera on tuettu silmäkulmaan, nenään/poskeen ja molempiin käsiin. Takanäytöltä tarkennellessa ja tarkennuksen apusuurennos -toimintoa käyttäessa aiemmin kuva tärisi ja väpätti, nyt tarkentaminen onnistuu paremmin. Lisäpikselit etsimessä eivät silti haittaisi yhtään! Käsitarkenteisella objektiivilla kuvan ottaminen kulkee siis näin: Kohdistetaan kamera kohteeseen, painetaan peukalolla kerran säätörullaa jolloin etsinkuvaan tulee suurennos kuvan keskeltä, tarkennetaan, painetaan etusormella laukaisinta puoleenväliin jolloin koko kuva palautuu etsimeen, sommitellaan kuva etsimen ruudulla ja laukaistaan. Sormia ei tarvitse missään vaiheessa siirtää siis nappulalta toiselle ja kuvaaminen pienen totuttelun jälkeen sujuu ihan mallikkaasti.

Kelpaako se?

Loppujen lopuksi tykkäsin etsimestä, mutta siinä on kyllä rajoituksensa eli se ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Olympuksen uudempiin micro-4/3-kameroihin (E-P2 ja E-PL1) on saatavilla paljon isomman resoluution sähköinen etsin joka saattaa vastata toisten käyttötarkoituksiin paremmin. Valitettavasti Olympuksen ja Panasonicin sähköiset etsimet eivät ole ristiin yhteensopivia toisin kuin objektiivit. Olettaisin, että Panasoniciltakin tulee jossain vaiheessa päivitetty paremman resoluution versio - mutta ainakin siihen asti pärjään varsin hyvin LVF1:n kanssa ja kuvaan sen kanssa mieluummin kuin ilman.

Plussat ja miinukset:

+ Kameran tuntuma paranee huomattavasti, ei tarvitse kuvata "käsivarren etäisyydeltä"
+ Tukevampi kuvausote jolloin mm. käsitarkenteisten objektiivien käyttö helpottuu
+ Kääntyvyys helpottaa joissakin erikoistilanteissa
+ Auringonpaiste ei aiheuta haittaavia heijastumia niinkuin takanäytöllä kuvatessa
+ Pieni koko ja keveys

- Heikko resoluutio ja pienehkö näyttöruutu
- Kuvaa ei saa yhtäaikaa etsimeen ja takanäytölle
- Melko hintava ominaisuuksiinsa nähden

1 kommentti :

  1. These are based on the retro slot machines you’ll discover in 카지노 사이트 betting retailers and land-based casinos. In sum, the sounds that accompanied a multiline video slots recreation impacted the arousal of participants each psychophysically, and psychologically. The sounds also influenced players’ desire such that almost all} of gamers preferred half in} slots that had been accompanied by successful sounds. Importantly, our analysis suggests that sound effects {may be|could also be} an integral element to the disguise in losses disguised as wins. Players’ tendencies to overestimate the number of times they received during a slots session was exacerbated by the sounds that accompanied the losses disguised as wins.

    VastaaPoista