maanantaina, elokuuta 26, 2013

Sony a57 ja a65 - eri kamera samoissa kuorissa?

Sonyn järkkäreissä on mielenkiintoinen pari, nimittäin a57 ja a65. Ulkoisesti kameroita ei oikastaan erota toisistaan sillä niiden kuoret ovat identtiset. Mutta sisuskaluissa on isoja eroja. Ja vaikka toisen mallimerkinnän numero on suurempi kuin toisen ei kyse ole siitä että toinen olisi "parempi". Ne vain soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Merkitseviä eroja on kaksi:

Kenno

Sony a57:ssa on kuudentoista megapikselin kenno ja a65:ssä 24MP. Kennot ovat hyvin erilaisia luonteeltaan. Viisseiskan kenno on myös Nikonin ja Pentaxin kameroissa tutuksi tullut, hämäräkuvausominaisuuksillaan aikoinaan hämmästyttänyt erittäin suosittu malli. Siinä riittää dynamiikkaa ja korkeillakin ISO-herkkyyksillä saadaan käyttökelpoista kuvaa. Näin ollen a57 on oikea valinta jos tarkoitus on esimerkiksi kuvata paljon nopeita suljinaikoja vaativaa urheilua sisätiloissa.

Sony a65:n kennolla on enemmän pikseleitä kuin missään muussa tämänhetkisessä kroppikennoisessa kamerassa, kokonaista kaksi tusinaa. Kennon tuottamissa kuvissa on enemmän detaljeja ja kontrastia kuin viisseiskassa. Mutta jotta 24 megapikseliä saadaan hyötykäyttöön, pitää kameran nokalla olla tarpeeksi hyvä lasi ja kameran pysyttävä paikoillaan laukaisun ajan - etenkin kun tällä kameralla kannattaa käyttää ISO 100 herkkyyttä jos vain mahdollista. Herkkyyden kasvaessa dynamiikka heikkenee ja kuviin ilmaantuu kohinaa paljon enemmän kuin a57:lla. Huolellinen kuvaaja kuitenkin palkitaan kuusvitosen tapauksessa sitten kuvilla joista saa suuria, kauniita printtejä tai joita voi rajata reilumminkin kuvanlaadun kärsimättä. Hyvä objektiivi ei edes kroppikennoisen Sonyn tapauksessa aina tarkoita samaa kuin kallis, DT "easy choice" -linssit ovat kohtuullisen edullisia ja erittäin skarppeja (mieleen tulevat nyt ainakin 30mm macro, 35/1.8 ja 85/2.8).

Kuusseiskan kenno on sama kuin a77:ssakin, joten siihen pätevät kennon ja kuvatuotosten osalta samat asiat.

Siis: jos haluat suuria tulosteita, kamerasi on usein jalustalla ja omistat hyvän objektiivin, valintasi on a65. Jos taas kuvaat käsivaralta nopeissa tilanteissa tai hämärässä, a57 on parempi.

Jos haluaa tehdä isoja tulosteita vaikkapa tämäntyyppisistä kuvista, a65:n kenno tuottaa jälkeä.
Eihän se webbikokoisena jpg:nä miltään tietenkään näytä.
Sony s65, Sony DT 35mm 1.8, ISO 100


Sähköinen etsin

Toinen merkitsevä ero kameroiden välillä on sähköinen etsin. A57:n sähköinen etsin on 1,4 miljoonan pikselin LCD kun taas a65:ssä (ja a77:ssa) on 2,4 miljoonan pikselin OLED -paneeli, jonka kuva on olennaisesti parempi.

Molempien etsinkuva on kroppikennoiseksi järkkäriksi suuri: Kroppikorjattuna kuusvitosella 0,73X ja viisseiskalla 0,69X. Ero on huomattava verrattuna APS-C -kokoisten järkkärien optisiin tunneleihin jotka ovat ihan tyypillisesti luokkaa 0,5X.

Käytännössä a65:n sähköinen etsinkuva on niin paljon parempi että jos hämäräkuvausominaisuuksia ei todella tarvitse, on kuusvitonen ehdottomasti allekirjoittaneen valinta näiden kahden kameran välillä. Ihanteellista toki saattaisi olla omistaa yksi kumpaakin, jolloin kameran voisi valita aina käyttötarkoituksen mukaan ja silti käsissä olisi aina tutulta tuntuva työkalu jossa kaikki menut ja napit ovat samoilla tutuilla paikoillaan.

Eri kuorissa sitten?

Kalliimmassa hintaluokassa voi sitten valita myös "saman kameran eri kuorissa", sillä magnesiumrunkoinen ja sääsuojattu a77 pitää sisällään saman kennon ja etsimen kuin a65. Toki tuplaseiskassa on muitakin hienouksia kuten kaksi säädinkiekkoa, tarkennuksen hienosäätö ja niin edelleen.

Ihan erikseen pitää vielä antaa Sonylle pisteet siitä, että heillä sama akku sopii suurimpaan osaan järkkäreistä, toisin kuin joillakin toisilla valmistajilla.

Huom: En ole vielä päässyt kokeilemaan uutta a58:aa jossa on ihan uusi 20MP kenno ja 1,4 miljoonan pisteen OLED-etsin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti