tiistaina, toukokuuta 17, 2011

Ubuntu, Spyder ja näytön kalibrointi

Porvoo
Panasonic GF1, 14mm, f5.6, ISO 100
Kylläpä lämmitti Linux-miehen sydäntä kun lainasin Spyder 3 -laitteen kalibroidakseni näyttöni ja homma pelitti kuin elokuvissa. Pakettien asentamisen jälkeen vain USB-johto kiinni ja "Color profiles" käyntiin. Yksinkertaisessa käyttöliittymässä tarvitsee vain valita näyttö, jolle profiilin haluaa luoda ja klikata "create profile for device". Tämän jälkeen valitaan enää näytön tyyppi ja luotavan profiilin tarkkuus. Mitä tarkemman profiilin haluaa, sitä kauemmin homma kestää. Näytön keskelle ilmestyy harmaa ruutu, jonka kohdalle Spyder sitten asetetaan ja mittaus voi alkaa. Kannattaa varata hiukan kärsivällisyyttä, sillä vaikka en aikaa ottanutkaan, arvioni mukaan profiilin tekemiseen meni vartin verran ja välillä prosessi näyttää siltä ettei mitään tapahdu.

Mittauksen valmistuttua profiili tallentuu ~/.color/icc -hakemistoon ja sen voi asettaa oletusprofiiliksi niin halutessaan. Kyseisestä hakemistosta profiilin voi sitten poimia esimerkiksi Bibblen käyttöön. Kiinnostuneille vielä tiedoksi, että käytössä oli Ubuntun versio 10.04. Ja sanottakoon nyt vielä kerran, että ei homma ainakaan tämän helpommin voisi enää toimia - Linuxia on turha karsastaa valokuvaajan käyttöjärjestelmänä enää tällaisten hardware-asioiden takia.

2 kommenttia :

  1. Millä ohjelmalla teit kalibroinnin? Tätä on pakko kokeilla itsekin. :)

    VastaaPoista
  2. Ohjelma löytyy ihan Ubuntun software centeristä ladattavaksi, muistaakseni paketin nimi oli gnome-color-manager, jonka mukana sitten tuli kaikki muukin tarpeellinen.

    VastaaPoista